Sommelier restaurant CANLIS, Seattle, USA
El Priorat –i sobretot Gratallops– és un lloc molt especial per a mi: hi vaig estar aproximadament un mes (per casualitat havia estat treballant en un altre celler durant la verema) i, amb un diccionari a la mà allà on anava, vaig aprendre castellà. Acabava de passar unes setmanes viatjant per part d’Espanya i el que vaig aprendre en aquell poc temps va ser que Espanya era un lloc especial i conéixer l’idioma m’obriria un món més gran. Va ser la meva primera immersió en un país on l’idioma, el menjar, la cultura eren nous per a mi, i era emocionant.
Vaig visitar el Clos Mogador aquell any (i l’any següent també!), però això va ser fa força temps. Des de llavors, he treballat a moltes ciutats de molts països del món, però l’accés a aquests vins era bastant limitat, així que vaig tenir poques oportunitats de comprar-los i servir-los, i molt menys de tastar-los.
La meva primera introducció als vins del Priorat va tenir lloc fa gairebé 20 anys, uns anys abans de passar una estada a la comarca i en una època en què encara era relativament nova en el món del vi. Tot el que recordo és poder: fruita fosca i profunda i vins poderosos i immensos. Durant la meva estada allà, hi vaig veure una altra cara: l’elegància que equilibrava aquest poder i, el que és més important, la gent catalana increïble i amb ànima i la seva dedicació i treball dur per conrear el raïm i fer vi.
L’anyada 2020, em diuen, va ser una anyada difícil. Malgrat els rendiments inferiors als normals, no hi ha dubte que el pas cap a treballar amb l’agricultura regenerativa i fomentar la biodiversitat a les vinyes –creant-hi més vida i energia– està donant els seus fruits en el producte final.
Va ser molt divertit tastar aquest vi i seguir-hi tornant al llarg d’una vetllada, cada cop descobrint alguna cosa nova a la copa. Encara que és jove, aquest vi és extremadament accessible i agradable ara, fresc i ple de baies vermelles i negres madures. La textura és suau, voluptuosa, plena i els tanins són ferms però no aclaparadors. Fins i tot hi ha un toc de cuir, espècies i terra que equilibra la fruita tan bellament. No hi ha dubte que aquest vi es tornarà més complex amb el temps.
Per primer cop al nostre país es concedeix la prestigiosa qualificació «Vi de Finca» a Clos Mogador, un dels vins de reconegut prestigi que elabora René Barbier a la D.O.Q. Priorat.
Vi de Finca és una qualificació diferenciada que es suma a la D.O.Q. Priorat que acompanya aquest vi. Aquesta denominació que s’ha concedit a Clos Mogador per primera vegada a Espanya. garanteix que tot el raïm dedicat a la seva elaboració al llarg de al menys. els últims cinc anys prové única i exclusivament de la finca propietat de e los Mogador (cinc anys de traçabilitat), i es concedeix així mateix en base a l’existència d’un reconeixement i nternacional del vi al llarg dels últims deu anys.